Eşya Depolama
Eşya depolama alanı kiralamak için çok farklı nedenleriniz olabilir. Belki yeni taşınacağınız eviniz hazır olana kadar eşyanızı bir depoya kaldırmanız gerekiyor veya eşyanız yeni evinize sığmıyordu. Gerekçeniz her ne ise eşya depolama hizmeti almadan önce bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var.
Eğer eşyanızı birkaç gün depolanması gerekiyor ise bu hizmeti evden eve nakliyat firmanızdan almanız daha uygun olacaktır. Firma hem eşyayı taşıma hem de depolama için fiyatlama yapacağı için eşya taşıma veya depolama için firmadan indirim isteyebilirsiniz. Firmaların büyük çoğunluğu bu teklife sıcak bakacaklardır. Eşyanızı teslim ederken firma ile bir eşya listesi hazırlayın ve karşılıklı olarak imzalayın. Bu eşyanızın eksik gelmesi veya kaybolması durumunda firmaya o eşyanızı teslim ettiğinizi kanıtlayacak bir belgedir. Örnek eşya listesini buradan indirebilirsiniz.
Eşya depolama için ilk karar vermeniz gereken konu ne kadar büyüklükte bir depoya ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bir eşya listesi oluşturmadan önce kendinize şu soruları sorun.
Bu eşyaya gerçekten ihtiyacım var mı?
Bu eşya en son ne zaman bir ihtiyacımı karşıladı, eğer elden çıkarırsam özler miyim?
Eşyanın parasal değeri var mı? Zamanla değerlenir mi?
Paketlemeye başlamadan önce bu soruları sorun ve istemediğiniz eşyaları satın, bağışlayın veya belediyelerin evsel atık toplama ekibinden bir randevu alarak kurtulun.
Artık depolanacak eşyalar hakkında bir bilgi sahibi olduk şimdi yapmamız gereken şey bir depo bulmak işini puf noktası ise gerçekten iyi bir depo ve iyi bir eşya depolama firması bulmaktır. Depolama firması seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Diye soruyorsanız ilk madde gerçekten bir deposunun olması gerekir diyebiliriz. Çünkü birçok firma depo olarak kiraladıkları dükkânları kullanıyor. Bu dükkânları kullanabilir ancak eşyanızın konulduğu depoları ve eşyanın depoya istifi konusunda bilgi sahibi olursanız çok daha iyi olur.
İyi Bir Sözleşme Yapın
Depolama firmanız ile sözleşme imzalamadan eşyanızı teslim etmeyin. Hazır bir sözleşme imzalayacaksanız sözleşmeyi dikkatlice okuyun, sürprizlerle karşılaşmayın. Sözleşmede kira ücretleri, kuralları, eşyanın depoya taşınması, eşyanın yeniden eve taşınması, ekipman maliyetleri, sigorta, güvenlik ve faturalama ile ilgili bilgilerin olmasına özen gösterin.
Tüm depolama kira sözleşmeleri şu bilgileri içermelidir.
Kiralama ücreti
Ekstra hizmetler ve maliyetleri
Sigorta şartları
Faturalama ve ödeme seçenekleri
Erişim talimatları
Sözleşme fesih bilgileri
Eşyanın teslim politikaları
Belirtilen bu şartlara dikkat ettikten ve size bu şartlar ile hizmet verecek eşya depolama firmaları arasında seçim yapabilirsiniz.
İyi Bir Eşya Depolama Firması Nasıl Seçilir?
Öncelikle firma ile görüşmelerde süslü cümleler ve vaatlere kanmayın. Her yaptığınız işlem ve verilen sözün yazılı olmasına dikkat edin. Aklınızın hep bir köşesinde “Söz uçar yazı kalır” atasözü bulunsun. Hizmetler ve vaatler yazılı olursa güven duyun. Yazılı hale getirdiğinizde itirazlar ile karşılaşırsanız o firmadan koşarak kaçın. Bunun başka izahı yok.
Bol tavsiyeli girişten sonra işin ince noktaları hakkında bilgi verelim.
Öncelikle şunu bilmenizde yarar var hizmet alacağınız nakliyat firmalarının çoğu depolama için geniş dükkânları kiralayarak buralarda depolama hizmeti verirler. Eşyanız çoğunlukla diğer birçok eşya ile birlikte bu alanda depolanır. İyi bir paketleme ile eşyalarınızı güvenle depolayabilirsiniz.
Yalnız bu depolarda çok uzun süreler depolama yapmanızı tavsiye etmem. Eğer eşyanız 1-2 yıl depoda kalacaksa iklimlendirme ve haşere kontrolünün olduğu bir depoda depolaması daha doğru olacaktır. 2-3 ay depolama için bu depolar ideal ve uygun maliyettedir.
İkinci seçenek eşyanız yine daha profesyonel gibi gözükse de aynı şekilde geniş depolama alanlarında ancak kendisine özel konteyner tarzı kapalı kutularda muhafaza edilir. Bu seçenek de eşyalarınız daha uzun süreler güvenle depolanabilir.
Bu iki seçenekten hangisine neye göre karar vereceğimize gelirsek.
Seçenekleri değerlendirirken depolama süresi ve eşyanın değerli olup olmadığına göre seçenekler değişmektedir.
Birinci seçenek tüm ev eşyalarının haftalar yada en fazla birkaç ay depolanması için idealdir. Eğer 1 veya 2 aylık bir depolama çözümü arıyorsanız birinci seçenek ideal ve uygun olacaktır.
Ancak eşyanızı birkaç yıl depolamayı amaçlıyorsanız. İkinci yani daha profesyonel olan hizmeti almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca eğer depolayacağınız eşyanız az ve değerli ise ikinci seçenek her zaman daha doğru bir karar olacaktır.
Eşya Depolama Firmanız ile İyi Bir Sözleşme Yapın
Depolayacağınız her eşyanın yazılı olduğu bir eşya listesi hazırlayın. Koliler için etiketleme ve numaralama yapın ve bu etiket kısmını imzalayarak size ait olduğunu netleştirin. Bunu yapmanız "efendim benim 10 kolim vardı" dediğinizde firma "tüm koliler burada, biz bu kadar aldık" gibi durumları ortadan kaldırır. Her şey yazılı olsun.
Eşya listenizi sözleşmeye ekleyin ve birer nüsha sizde kalacak şekilde imzalayın ve depolama süresi boyunca saklayın.
İmzalayacağınız sözleşmede ne kadar ödeyeceğiniz ve ekstra olası masraflar net bir şekilde yazılı olsun. Hatta eşyanız size teslim edilirken nakliye için ne kadar ödeme yapacağınızın pazarlığını bile yapın.
Sözleşmeye ek depolama sigortasını de eklemeyi unutmayın. Olası bir yangın, hırsızlık ve su basmalarına kaşı eşyalarınızın sigortalandığından emin olun.
Unutmayın işin püf noktası iyi bir eşya listesi hazırlamak ve anlaştığınız her detayın yazılı olması işte bu kadar basit kolay gelsin.YİLMAZ EVDEN EVE NAKLİYAT